Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Бизнес статии

Защо ми е нужен бизнес план

20.06.2013 | Новини от Видин | Бизнес теми и новини

Бизнес планът може да ви послужи и при кандидатстване за финансиране за вашия проект или ако искате да привлечете инвеститор.

business

Но най-голяма полза от него ще имате самите вие, защото така ще знаете какво точно се стремите да постигнете и какъв ресурс ви е нужен за това. Направете си добре сметките – най-лесният начин пазарът да ви изхвърли е да не сте осигурили достатъчно финансиране. Когато подготвяте бизнес плана си, можете да потърсите помощ от вашия счетоводител, от консултанти или от франчайзодателя. Не се заблуждавайте, че купувайки бизнес модела на франчайзодателя, вие купувате и неговия бизнес план. Това не е така, защото всеки обект има собствена локация, във всеки район съществуват различни потребителски навици и работят различни конкуренти. В САЩ законът ограничава франчайзодателите да се обвързват с прогнози за печалбите на франчайзополучателя. Затова и повечето франчайзодатели там отказват да прегледат или да редактират бизнес плана на франчайзополучателите си, а се ограничават единствено с предоставяне на данни за пазара. В България франчайзингът не е регулиран и не съществуват такива ограничения. Нещо повече – някои франчайзодатели дори изискват представянето на разработен бизнес план като свидетелство за това, че кандидатът е целенасочен, подхожда рационално, може да полага необходимите усилия и знае какво иска да постигне. Най-силното качество на вашия план ще бъде това, че вие реално го спазвате. А ако искате той да се превърне в пътна карта за вашия успех, ще трябва периодично да го редактирате, защото реалностите на пазара се променят непрекъснато.

1. Какво съдържа бизнес планът.

Въпреки помпозното си наименование бизнес планът може да бъде изготвен без чужда помощ от всеки предприемач, който има достатъчно време за подготовка и е наясно с бизнеса си. Добрата новина за този, който е решил сам да подготви този документ, е, че няма правилно и неправилно съдържание на бизнес плана. Още по-добрата новина е, че по тази тема има много книги и интернет източници, които да ви помогнат. А най-добрата новина е, че при нужда винаги можете да се обърнете за специализирана помощ към някоя консултантска фирма. Свалете оттук таблици за създаване на бизнес план, които може да използвате на практика. Главните точки, които трябва да включва вашият бизнес план, са следните:

2. Резюме.

Това е обобщение на целия бизнес план в рамките на една страница. Ако целта ви е да привлечете инвеститор, това може да се окаже най-важната част от плана. Представете накратко какво продавате, кои са потенциалните ви клиенти и как ще ги спечелите, какъв е пазарът, кои са конкурентите и с какво се отличавате от тях, каква е стратегията ви, какви ресурси са ви нужни и каква е очакваната възвращаемост от инвестицията.

3. Мисията.

В тази част може да представите целите и философията на вашия бизнес. Защо съществува той? Как ще постигнете успех като част от франчайз системата? Какъв ще е приносът на вашата компания в живота на клиентите, служителите и кварталната общност?

4. Бизнесът и продуктът.

Какви са мащабите и тенденциите в този бизнес, кои са факторите за успех и тенденциите за неговото технологично усъвършенстване или държавно регулиране. Какво точно предлагате на клиентите си и в какви разновидности? С какво се отличавате от конкурентите какви са маржовете на печалба.

5. Пазарът.

Тук става дума за това кои са вашите клиенти. Какви са техните потребителски навици и кои са основните тенденции в потреблението? Какви разновидности на продуктите съществуват и как са позиционирани те в различните ценови равнища. Опишете кои са основните ви конкуренти, техните пазарни дялове и спецификата на техните продукти.

6. Маркетинг план.

Основата на вашия бизнес са клиентите, които ще ви донесат приходи – как ще ги привлечете и задържите, каква е стратегията на франчайзодателя и имате ли свои планове за популяризиране на бизнеса във вашия квартал или град. Предвиждате ли специална кампания около откриването? Каква е ценовата ви стратегия, какви промоции или отстъпки ще предложите на клиентите?

7. Управление и служители.

Според повечето инвеститори най-важен за успеха на бизнеса е мениджмънт екипът. Тук е мястото да представите качествата и биографията на управителя и неговия екип, както и техните функции. От колко и какви служители имате нужда, как ще ги наберете и обучите? Може ли да срещнете трудности при набирането им? Нуждаете ли се от висококвалифицирани кадри, или можете за кратко време да обучавате хора без опит?

8. Финансиране, цели и срокове.

Включете какви са първоначалните и текущите инвестиции, които ще трябва да направите, и от какво финансиране се нуждаете. А също и предвижданията ви за оборотите и печалбата през следващите от 3 до 5 години. При какво ниво на продажби излизате на оперативна печалба и след колко време ще се изплати инвестицията? Какво точно искате да постигнете, по какъв начин, в каква последователност и в какви срокове. Към бизнес плана си можете да приложите и материали от медии, проучвания, данъчни декларации, информация за населеното място или района, в който ще оперирате и т.н.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Новини от каталога

Ако желаете да получавате новини от Каталога, моля попълнете Вашия Email.


blog facebook
екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.