Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Дунавската стратегия бе разисквана на среща във Видин

14.10.2013 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

Мария Габриел, ГЕРБ: Правителството да включи Дунавската стратегия в Споразумението с ЕК.

Дунавската стратегия е приоритет за България и правителството трябва да я включи в Споразумението за партньорство с Европейската комисия, за да имаме възможност за финансиране на проекти. До момента обаче това или не е направено, или българските власти не са обявили публично тази информация. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел във Видин по време на обществения дебат „Дунавска стратегия – възможност за изграждане на регионите в Европа“. Дебатът се организира съвместно от евродепутатите от ЕНП Мария Габриел, Владимир Уручев и Мариан – Жан Маринеску и Двустранната търговска камара България – Румъния.

Според Мария Габриел включването на приоритетите от Дунавската стратегия в Споразумението за партньорство с Комисията дава реална възможност на България да финансира проектите със средства от оперативните програми. „България вече е заслужила положителна оценка на Европейската комисия за работата по Дунавската стратегия. В доклад на Комисията страната ни е похвалена за напредъка в рамките на 2 години заради завършването на втория мост над Дунав при Видин – Калафат, стартирането на интерконекторната газова връзка между България и Сърбия и Споразумението между България и Румъния за обмен на данни за предотвратяване на наводненията. Това са конкретни проекти, с които сме заслужили позитивната оценка на ЕК и сега отново трябва правителството, заедно с местния бизнес и гражданите, да идентифицираме успешни практики и проекти, които да получат финансиране и през следващия програмен период. Най-важното условие на Европа, за да има финансиране е проектите да отговарят на реалните нужди на хората и регионите“, коментира още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Мария Габриел съобщи още, че ще има Програма „Дунав“ на Европейската комисия, която ще бъде представена през юли 2014 година. „Програмата ще подкрепя институционалния капацитет, работещ по усвояването на еврофондовете. По тази програма ще имаме възможност да преодолеем посочения от ЕК проблем с липсата на подготвени кадри като обучим хора за регионите, които да познават Дунавската стратегия, източниците на финансиране и тяхното съгласуване на регионално, националното и европейското ниво“, обясни още Мария Габриел от ГЕРБ. „Както България и Румъния, така и останалите правителства по Дунав трябва да включат приоритетите по Дунавската стратегия в Споразуменията за партньорство с ЕК. Както работата на отделните правителства обаче, така и действията на бизнеса и НПО по различните проекти трябва да бъдат координирани, за постигнем по-добро финансиране“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев.

„Ако искаме нашите региони да се развиват се нуждаем от финансиране на проекти по Дунавската стратегия. Затова гражданите и бизнеса в отделните страни трябва да настояваме пред правителствата да включат приоритетите на стратегията в споразуменията с ЕК“, подчерта и румънският евродепутат от ЛДП/ЕНП Мариан – Жан Маринеску.
„Двустранната търговска камара България – Румъния съдейства за по-тясното сътрудничество между двете страни като насочваме вниманието към регионални проекти, за да се изгради дългосрочна визия за развитието на цялата зона по долното поречие на река Дунав и да изградим собствен капацитет на локално ниво“, заяви председателят на камарата Дору Драгомир.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.