Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Поетическа обсерватория 2013 в Белоградчик

02.10.2013 | Новини от Видин | Регионални новини

В Белоградчик се проведе традиционната Поетическа Обсерватория, чиито организатори са дружеството на писателите във Видин, Народно читалище „Развитие” и Община Белоградчик.

Проявата, станала вече традиция за града, се провежда за тридесет и трета поредна година, съобщиха от пресслужбата на общината. Тя е единствена по рода си за страната, превърнала се в един от най-големите поетически празници у нас. През годините свои авторски рецитали са изнасяли едни от най-известните български поети – Валери Петров, Блага Димитрова, Евтим Евтимов, Георги Константинов, Петър Караангов, Никола Инджов, Владимир Голев, Матей Шопкин, Петко Братинов и други изтъкнати майстори на изящната реч.

Литературният клуб в Белоградчик организира среща в библиотеката с групата гостуващи поети от Съюза на българските писатели преди официалната проява. Живеете в древен и красив град”- каза Балчо Балчев и се обърна към колегите си по дух в Белоградчик -„Не големите материални блага, а пламъка на духовността ще ни крепи и запази като българи, ...поезията е еманацията на човешкия дух”- каза известният тракийски поет. Тримата автори дариха на читалищната библиотека свои произведения.

Водещия на поетическата обсерватория Ненчо Славчев представи участниците в тазгодишното издание – Йордан Милев - български поет, писател и преводач, Светослав Георгиев – Слави - главен мениджър на СБП, поетът, журналист и преводач Балчо Балчев от София, Диана Сиракова поетеса от Видин и поети от Белоградчик. Творците от нашата община – Екатерина Савчева, Васил Желязков, Ангелина Йотова, Данка Анина, Георги Георгиев, Наташа Младенова, Христина Раева и Васил Василев прочетоха свои стихове. Видинчаните Ненчо Славчев и Диана Сиракова също зарадваха аудиторията със свои творби. Гостуващите поети Йордан Милев, Светослав Георгиев – Слави и Балчо Балчев с много вълнение и сантимент рецитираха свои стихове под звуците на музика от Моцарт и Вивалди, като оцениха високо творчеството на местните стихотворци. Йордан Милев изрази и своята голяма надежда догодина този хубав поетичен празник в Белоградчик да се превърне в международен.

В своето слово към участниците и гостите на празника на поезията, заместник кметът на Община Белоградчик Антон Трифонов заяви, че поетическата обсерватория се организира ежегодно от общината като празник на духа, на силата на словото и мисълта, с идеята хората да не спират да творят и да градят своето настояще. „Тази година е 33-тото издание, което съвпада и със стогодишнината от учредяването на Съюза на Българските писатели. Да им пожелаем крепко здраве и поетическо вдъхновение, с което да творят и възпитават зажаднелия за поезия българин. Този традиционен поетичен празник означава, че тук протича един смислен дълбоко човешки литературен процес, който дай Боже, ще продължи успешно и занапред” - каза още Антон Трифонов.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.