Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Възстановяват археологическите разкопки в Рациария

03.10.2013 | Новини от Видин | Регионални новини

След 24 години прекъсване възстановяват археологическите разкопки на късноантичния римски град Рациария.

Редовните разкопки на римската колония „Улпия Рациария” ще бъдат възстановени, като са отпуснати 15 000 лева от държавата и ще продължат до края на октомври, съобщи на заседание на Областния съвет по туризъм гл.асистент д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. От Община Димово са осигурили хора за извършване на част от дейностите по разчистването на разкопките.

„Това е един от най-големите, ако не и най-големият запазен римски град в пределите на страната. Инициативата на Министерството на културата да бъдат възстановени разкопките и проучванията на този античен град, както и той да бъде спасен и социализиран след време, е много важна”, каза археологът. Той благодари на областния управител на Видин инж.Кръстьо Спасов за вниманието, което се отделя на стартиралите разкопки и на охраната на „Улпия Рациария”.

„Като начало е много трудно след нарушенията на културните пластове на съоръженията, извършени от иманярите. Геодезистите успяха да възстановят старите репери и координати на обекта, така че вече знаем къде да ситуираме нашите проучвания. Започваме от там където са спрели проучванията през 1989 година – това е античната резиденция на провинциалния управител на провинция вътрешна Дакия. През 5-6 век преди новата ера Рациария освен римска колония става и провинциална столица. Археологът посочи, че сравнително добре са запазени зидовете на античната резиденция. Друга цел на разкопките е разчистването на още една представителна сграда, която е била разкрита от иманярските набези, която е тотално неизвестна на науката и се намира до късноантичната резиденция.

Трябва обаче да се осигурят средства след разкопките за опазване на римския град. Всички находки ще бъдат предоставени за съхранение и изложение в РИМ-Видин. Археологът допълни, че късноантичния римски град Рациария е в пъти по-голям от Перперикон.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.