Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Исторически музей-Видин представи богата колекция от плъстени килими

23.10.2013 | Новини от Видин | Регионални новини

Плъстените изделия са характерни за бита на всички номадски племена, като се започне от прабългарите, които вероятно са ги пренесли тук.

Изложбата „Видински орнаментирани плъстени килими” е експонирана в исторически музей „Кръстата казарма” във Видин, каза за Радио “Фокус”- Видин етнографът Десислава Божидарова. По думите й, това е една изключително ценна колекция, събрана от етнографите Маргарита Николова и Нинко Заяков. „Плъстените изделия са характерни за бита на всички номадски племена, като се започне от прабългарите, които вероятно са ги пренесли тук”, каза Десислава Божидарова. Този начин за правене на тъкани е открит от първобитния човек още през палеолита, преди 8000 г. пр. н. е. От плъсти се били направени първите дрехи на човека, като се изключат кожите. Това са изделия от сплъстена вълна.

При намокряне вълната отделя вещество, което я слепва и се получава един много здрав и лек материал, от който могат да се изработват дрехи, шапки и дори обувки. Във Видинска област плъстите са изработвани от майстори, известни като дръндари. Наричани са така заради инструмента дрънд, с който са разбивали вълната. Тези майстори са от Кулския край, а последните от тях - от село Шишенци. Колекцията от плъстени килими на Регионален исторически музей-Видин е предимно от влашките села - Покрайна, Неговановци, Кутово, Кошава. „Знае се, че е имало във Връв, Ново село, Раброво. "Може би там ще можем да открием, но още не можем да направили една експедиция по селата, за да съберем останките от културата, от която все още има живи носители”, коментира Божидарова. Плъстите, подредени в музей „Кръстата казарма”, са от края на 19-ти и началото на 20 век. Датирането им е трудно. Знае се, че плъст се е приготвяла за първата брачна нощ и бащата на всяко младо момиче е трябвало да поръча да бъде изработена такава. Символите са свързани с плодородието и предпазването на младите от зли сили. Колекцията плъстени килими на Регионален исторически музей –Видин е много богата, каза Десислава Божидарова. По думите й, тя съдържа 9 добре запазени плъсти, като за сравнение в Националния исторически музей има една.

„С тази изключително ценна и интересна изложба ние искаме да отворим музей „Кръстата казарма”, който беше ремонтиран”, каза етнографът. На първия етаж на музея е изложбата плъсти, а на втория -експозицията „Градският бит”. В нея са включени някои непоказвани досега експонати. Това са дребни предмети от бита и облеклото на видинчани. Представена е и немска шевна шевна машина, която показва колко богат е била животът на Видин в търговско отношение. „Всички европейски стоки, които са влизали в България, първо са минавали през Видин и след това са отивали в останалата част на страната”, обясни етнографът.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.