Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Археолози: Рациария е голяма загадка

28.10.2013 | Новини от Видин | Регионални новини

Рациария е бил военен римски лагер, след това процъфтяващ римски град, а после и столица на Крайбрежна Дакия.

Рациария все още е загадка, обявиха във Видин археолози, които за пръв път след 1990 година правят разкопки в античния град Рациария, който се намира край село Арчар. Рациария е бил военен римски лагер, след това процъфтяващ римски град, а после и столица на Крайбрежна Дакия. Къде обаче е бил римският лагер, къде градът, все още не знаем, обяви Здравко Димитров, ръководител на екипа, предаде Стандарт.

В момента археолозите копаят около резиденцията на управителя на града и около откритите римски бани. Разкрита е и гробница, характерна за късната античност. Тя е ограбена от иманяри, но архитектурата и е останала. По нея може да се гадае как от езически този град се е превърнал в ранно- християнски център, обясни археологът. В Рациария пластовете са нарушени от иманяри, но градът може да бъде разкрит и социализиран. Към него проявява интерес и екип историци от университета на Болония, Италия.

В разкопките участват 25 – 30 души безработни, наети от общината в Димово за работа по социална програма. Участват 7 археолози и 7 студенти от Шуменския и от Софийския университет. Отскоро Рациария има и охрана. Назначени са пазачи, а по проект на областната администрация охрана ще има и през 2014 година Политическа партия ГЕРБ във Видин е представила 1500 лв. за опазването на разкопките.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.