Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

Изложба на български художници в ХГ „Никола Петров”

21.10.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Творби на български художници от края на 19 в и от началото на 20 в ще бъдат експонирани в ХГ „Никола Петров”.

Художествена галерия „Никола Петров” организира по повод Димитровден - духовен празник на Видин, изложба с произведения, предоставени от Софийската градска галери, съобщи Красимир Кръстев, уредник в галерията. Той посочи, че в изложбата ще бъдат експонирани творби от края на 19 в и от началото на 20 в. „Това е един от най-богатите периоди от развитието на българското изобразително изкуство. След Освобождението на България, академизмът в изобразителното изкуство, който по това време отмира в Европа, в страната ни се проявява като един вид героизъм – рисуват се задушници, празници, тържества, сюжети от фолклора” обясни уредникът.

Той посочи, че през 1893 година се създава първото Дружество на българските художници, през 1895 година започва да излиза списание „Изкуство”. „През 1896 година под въздействието на Иван Мърквичка и министърът на просвещението Константин Величков, художник се построява сградата на Рисувалното училище в София, което по-късно прераства в Художествената академия. През 1903 година се създава Дружеството на съвременните художници, който обхваща един период от 20 години. Един от новаторите по това време е нашия съгражданин художникът Никола Петров. Той въвежда един български импресионизъм, прави първите градски пейзажи в българската живопис”, допълни Кръстев. В предстоящата изложба ще бъдат експонирани две торби на Никола Петров , като това е знаменития пейзаж на Народния театър. През 1919 година се създава друго дружество на художниците, в което е водещо народното изкуство. „В това дружество са Владимир Димитров – Майстора, Иван Милев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев , които използват по-вече мотиви от българския фолклор, от чергата, от дърворезбата, от килимарството, от везбата и се опитват да формират едно ново българско изкуство, което да бъде конкурентно на световните и европейски образци”, обясни Красимир Кръстев.

Той посочи, че по това време портретът, натюрмортът са водещи , композицията остава на заден план, живописта е водеща. След войната претърпява своето развитие и през 1930 година се създава ново дружество на по-младите художници. Картините, които ще бъдат експонирани в тази изложба са от най-интересния период от развитието на българското изобразително изкуство и видинчани ще могат да видят творби, които ХГ „Никола Петров” не притежава. 30 творби на 20 от най-значимите български художници , ще бъдат показани, обобщи Красимир Кръстев.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.