Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

На 15 август отбелязваме Успение на Света Богородица

14.08.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите.

На 15 август Православната Църква отбелязва един от своите големи празници – Успение на Света Богородица. По този благодатен повод в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ ще бъде отслужена тържествена света Литургия, преди която ще бъде изнесена за поклонение чудотворната икона на Света Богородица наречена „Всецарица“, както и всеки християнин ще бъде помазван с осветен елей за здраве и спасение. Това съобщи Архимандрит Поликарп, Председател на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин.

По новоустановена традиция на 16 август от 18:00 ч. в катедралния храм ще бъде отслужено Опело на Света Богородица. Приканват се вярващите християни да вземат молитвено участие в отбелязването на празника Успение Богородично и да отдадем достойно поклонение към Божията Майка, закрилницата и молитвеницата за целия човешки род, за вярващи и невярващи, за почитащи Я и отхвърлящи Я. Из цяла Видинска епархия ще бъде почетена паметта на Света Богородица, като из всички храмове и манастири ще бъдат отслужени тържествени богослужения, както и благославян христолюбивият ни народ за здраве, спасение, духовно и социално добруване.

Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Маюмски и св. Йоан Дамаскин. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

Гръцката православна църква "Успение Богородично" в Йерусалим, изградена на мястото, където според Преданието е бил гробът на Пресвета Богородица. Храмът е изграден от кръстоносците върху останките на византийска базилика. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.